(Uuden) ihmisen kohtaaminen on aina jännittävää

Ihmisyyteen liittyy tarve kuulua johonkin, tarve tulla kuulluksi, tarve olla vuorovaikutuksessa toisen ihmisen kanssa. Vuorovaikutukseen tarvitaan vähintään kaksi ihmistä. Ihminen voi kasvaa omaksi itsekseen ainoastaan toisten ihmisten avulla. 

Tämän ihmisyyden perusajatuksen me kaikki omaksumme jo lapsena. Jos meillä käy onni, opimme että ympärillämme oleviin ihmisiin voi luottaa ja he ovat turvallisia. Saamme kasvaa ja kehittyä turvallisessa ja arvostavassa ilmapiirissä. Meille myös opetetaan lapsena kohtaamisen perusteet: Muista tervehtiä, muista sanoa kiitos, ole ystävällinen ja muista hymyillä.  Kun olemme tarpeeksi vanhoja, viimeisenä ohjeena ennen ovesta ulos astumista kuuluu:

” Vieraille ei saa puhua!”  

Näen tämän kaiken sarjakuvamaisena päässäni. Viimeisessä ruudussa lapsi seisoo oven ulkopuolella hämmentynyt ilme kasvoillaan ja miettii, että miten hän tämän kaiken nyt hoitaa. Kuka on tuttu ja kuka on vieras? Voiko kaverin äidille puhua, jos häntä ei ole ennen tavannut? Voiko harrastuskaverille sanoa ”moi”, kun ei tiedä hänen nimeään? Miksi vieraille ei saa puhua!?!

Me emme saa tietää, miten lapsi olisi hoitanut tilanteen vaan joudumme jokainen omassa päässämme pohtimaan, miten tarina jatkuu. Sen me tiedämme, että lapsen maailmassa tilanne on varmasti jännittävä. Jännittävä -sanan synonyymejä ovat mm. kiehtova, innostava, mielenkiintoinen, pelottava ja hermoja raastava. Jännittävä sana saa siis monia merkityksiä ja aiheuttaa monenlaisia tunteita riippuen tilanteesta ja ihmisestä. Toisen innostava ja kiehtova voi olla toisen pelottava tai jopa hermoja raastava. Näistä lähtökohdista sitten kohtaamme toisen, meille ehkä vieraan ihmisen.

Sitten esimerkki eräästä kohtaamisesta: Ystäväni kertoi tarinan, jossa hän tapasi lapsen ja äidin hississä. Hiljaisen ja hieman kiusallisen hissimatkan sijaan lapsi oli heti ystäväni astuessa sisään kysynyt hymyillen: ”Hei! Mihin kerrokseen sinä olet menossa, minä voin painaa nappia”. Sitten hän oli kertonut, miten äiti oli luvannut viedä hänet huomenna huvipuistoon ja kysyi ystäväni suunnitelmia. Hissin saavuttua perille mukavasta jutustelusta lumoutuneena ystäväni oli toivottanut lievästi kiusaantuneen oloiselle äidille ja upeat kohtaamisen taidot omaavalle lapselle kivaa huvipuisto päivää. Tähän lapsi vastasi hymyillen: ”Kiitos, voi kuinka ystävällistä”.

Tämä lyhyt kohtaaminen teki ystävääni unohtumattoman vaikutuksen. Arkipäivän kohteliaisuus nostaa hymyn huulille poikkeuksetta. Toivottavasti tämä äiti ei sanonut lapselleen hissin ovien sulkeuduttua, että ”kaikki eivät tykkää, että heille puhutaan”. Toivottavasti tämä sukupolvi osaltaan murtaa Suomessa aika ajoin vallitsevaa kohtaamattomuuden kulttuuria, sillä tutkimusten mukaan juuri arjen kohtaamiset ja kuulumisten kyselyt ovat yksi tärkeimmistä hyvinvoinnin ylläpitäjistä.

MLL Tampereen osastolla tapahtuu vuosittain arviolta noin 40 000 kohtaamista. Tällaiseen kohtaamisten määrään mahtuu monenlaisia ihmisiä, monenlaisia tilanteita, monenlaisia ilmeitä ja katseita sekä ennen kaikkea monenlaisia jännittäviä asioita. Kuinka kiehtovaa ja kuinka monta mahdollisuutta oppia joka päivä jotain uutta, myös omasta itsestä. Jokainen näistä kohtaamisista on tärkeä ja merkityksellinen. Kohtaamisen kestolla ei ole väliä vaan sillä tunteella, jonka kohtaaminen meihin jättää. Tunsinko oloni tervetulleeksi, tulinko kuulluksi ja tulinko huomatuksi. 

Jännittävä -sanan vastakohtia ovat mm. tylsä, tavanomainen ja yksitoikkoinen. Nämä sanat eivät sovi ihmisen kohtaamiseen. Nautitaan siis kohtaamisten jännittävyydestä.

Piia Savio, koordinaattori

MLL Tampereen osasto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s