Hyvää isänpäivää

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tampereen osasto käynnisti 24 vuotta sitten isyysvalmennusryhmät. Silloin asiaa ihmeteltiin, sille hiukan hymyiltiin, asiaa epäiltiin ja jotkut jopa ärsyyntyivät siitä, että miksi sitä pitää isien kanssa vanhemmuudesta puhua. Jotkut ajattelivat vahvasti, että äitiys ja äiti ovat lapsen tärkein vanhempi.

Miesten innostus ja aktiivisuus löi meidät kaikki ällikällä. Jopa maikkarin kymppiuutisten loppukevennykseen haastateltiin isyysvalmennuksemme osallistujia. Niihin aikoihin yleiseen keskusteluun alettiinkin ottaa enemmän myös isäpuhetta.

Nyt puhumme yhdenvertaisesta vanhemmuudesta. Faktaa on, että isät ovat aktiivisia, osallistuvia vanhempia, joille naiset, äidit ovat oppineet myös antamaan tilaa.

Asenteiden muuttuminen on muuttanut myös kieltämme, tapaamme puhua ja toimia. Enää emme tarjoile pelkästään äiti- lapsi -ryhmiä vaan yhä useammin vanhempi  –lapsi ryhmiä. Äidistä tai isästä puhutaan vanhempana.

Olemmeko sitten tasavertaisia ja mitä sillä tarkoitetaan? Keskustelu jatkuu. Yhä monimuotoisempien perheiden näkökulmat ovat myös laajentaneet keskustelua uusiin näkökulmiin.

Tämän päivän perhevalmennukset mahdollistavat molempien vanhempien osallisuuden heidän valmistautuessaan yhteen elämän kohokohtaan, lapsen syntymään. MLL Tampereen osaston ”Parista perheeksi – matkalla vanhemmuuteen –illat” tuottavat meille jatkuvasti sitä tietoa, että tärkeää tukea molempia vanhempia. Alusta asti tuetaan yhteistä vanhemmuutta. Iltojen antia on myös se, että opitaan sanoittamaan omia toiveita, odotuksia ja myös huolia tai pelkoja. Puhumalla parannetaan parisuhdetta.

Elämä ei aina kuitenkaan suju kuin unelmissa.

Lapsen näkökulmasta on tärkeää, että hän saa rakastaa vanhempiaan. Molempia vanhempiaan.

Isänpäivän kynnyksellä haluan nostaa esille myös sen, että silloinkin, kun parisuhde päättyy, vanhempien tiet eroavat, se ei saa merkitä lapsen kannalta toisen vanhemman vanhemmuuden päättymistä. On äärimmäisen tärkeää antaa lapselle lupa rakastaa, välittää, kaivata. Ja että lapsi saa sen myös ilmaista ja näyttää.

Omassa lapsuudessani isänpäivänä tärkeää oli antaa isälle itse tehty kortti. Aamukahvi katettiin normaalia juhlavammin ja jännityksellä odotettiin, ettei isä vaan herännyt ennen kuin kaikki oli valmista. Vihdoin äidin johdolla marssimme makuuhuoneeseen: ”Paljon onnea vaan, paljon onnea vaan paljon onnea isä, paljon onnea vaan.”

Hyvää isänpäivää!

Kaija Reiman-Salminen

toiminnanjohtaja

MLL Tampereen osasto

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s