JOULUKIIREITÄ?

Hemuli oli hyvin ärtynyt ja tömisteli muumitalon portaita ja huusi: joulu on tulossa! Olen kyllästynyt teidän nukkumiseenne, ja joulu tulee aivan minä hetkenä hyvänsä.

Muumipeikon uniin tulvi äkkiä levottomuutta ja kylmää ilmaa. Ja sitten joku veti peiton hänen päältään ja huusi olevansa lopen kyllästynyt ja kertoi, että joulu on tulossa.

-Onko jo kevät? Muumipeikko mutisi

-Kevät sanoi Hemuli kärttyisästi. –Joulu nyt on, etkö käsitä, joulu. Enkä minä ole hankkinut mitään enkä järjestänyt mitään, ja sitten minut lähetettiin kesken kaiken kaivamaan teidät esiin. Lapasenikin ovat luultavasti hukassa. Ja kaikki juoksevat ympäriinsä kuin hullut, eikä mikään ole valmista…..

Tästä alkoi muumitalossa ihmettely. ”Äiti herää, sanoi pelästynyt muumipeikko. On kuulemma tapahtunut jotain kamalaa. Sanovat sitä jouluksi. Muumit heräilivät ja kiipesivät muumitalon katolle katsomaan mitä oikein on tapahtunut. Hemulin täti viiletti ohi potkukelkassaan pieni kuusi. –En minä ehdi puhua kanssanne, mutta pitäkää huolta, että saatte kuusen ennen pimeän tuloa.

Vähän ajan päästä Hemulin täti potkutteli taas kiireissään ohitse. –Täytyy laittaa ruokaa ennen kuin joulu tulee. Luuletteko, että joulusta selviää ilman ruokaa.

Muumit olivat ihmeissään, mikä ihme se joulu oikein on. Onko se pelottava? Pitääkö sitä lepytellä? Onko se hyvin nälkäinen?

Varmuuden vuoksi kaikki aloittivat kiireellä valmistautumisen joulun tuloon. Kuusi haettiin ja koristeltiin kaikella kauniilla, jotta talven käsittämätön voima, joulu, leppyisi.

Muumimamma ahersi koko päivän kokaten kaikkia mahdollisia herkkuja joulua varten.

Ja lopulta, kaiken hälinän ja hosumisen jälkeen he istuivat lumeen odottamaan onnettomuutta nimeltä joulu.

Joulun kiire ja hössötys tarttui myös aina rauhallisiin muumeihin, vaikka he eivät edes tienneet, mikä se joulu oikein onkaan.

Sama kiire hirmuisen helposti tarttuu meihin ihmisiin joulun lähestyessä. Jo hyvissä ajoin marraskuulla kaupoissa alkavat soida joululaulut. Postiluukusta kolahtaa yhä enemmän joulumainoksia (ellet ole kieltänyt mainospostia). Yhtäkkiä juoksemme ja sinkoilemme paikasta toiseen kuten Hemuli ja tätinsä.

Kaupungilla ja kaupoissa kiirehdimme päätä pahkaa, että ehdimme varmasti sen ja sen tärkeän asian. Pitää siivota ja puunata ennen kuin joulu tulee. Pitää laittaa ruokaa (hirmuiset määrät) ennen kuin joulu tulee. Missä ihmeessä taas onkaan se lista, kenelle pitää muistaa laittaa joulutervehdys? Ja sitten ne lahjat! Ehdinkö varmasti hankkia kaiken mitä pitää! Juostaan hiki hatussa ympäri kauppoja, että varmasti ehditään tehdä kaikki, ennen kuin joulu tulee.

Kuvakirjoissa ja korteissa joulusta annetaan tunnelmallinen ja rauhallinen kuva. Miksi siis todellisuus on niin helposti toisenlainen? Miksi me hosumme päättömästi kuten Hemuli täteineen?

Voisikohan tänä vuonna odottaa joulua kaikessa rauhassa, pikkuhiljaa puuhastellen? Kyllä se joulu tulee, vaikka kaikki paikat eivät kiiltäisikään. Se tulee, vaikka et valmistaisi jouluruokia hirmuisia määriä kovalla kiireellä. Joulu tulee, vaikka vain rauhassa odottaisit.

Nauttitaan luonnon kauneudesta, jospa saataisiin luntakin jouluksi.. Luetaan vaikka satuja ja puuhaillaan jouluisia juttuja, nauttien kaikesta yhdessä perheen tai ystävien kanssa. Sytytetään kynttilöitä ja katsellaan liekkien lepatusta joko aivan hiljaa tai kaunista musiikkia kuunnellen. Ja ennen kaikkea nautitaan läheisten seurasta ihan kaikessa rauhassa.

Niin ja niistä lahjoista. Niistä ei kannata huolehtia, sillä lahjathan tuo Joulupukki.

Rauhaisaa ja kiireetöntä joulun odotusta kaikille.

Kursivoidut kohdat blogissa ovat Tove Janssonin kirjasta Näkymätön lapsi

Tarja Rajala

Lapsi- ja perhetyön ohjaaja

MLL Tampereen osasto

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s